Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Allez les blues!

Στο Μουντιάλ της Γαλλίας οι "τρικολόρ" δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και αναδείχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές στην έδρα τους.


Οι συγκυρίες ήταν υπέρ της. Το Μουντιάλ διεξάγονταν στη χώρα της, η κλήρωση στον όμιλο ήταν ευνοϊκή και φυσικά διέθετε καλή ομάδα. Η Γαλλία του Ζινεντίν Ζιντάν και των Τρεζεγκέ, Ανρί, Μπλαν, Ντεσαγί, Ντεσάμπ, Πετίτ και Καρεμπέ ήταν το φαβορί για την κατάκτηση του Ζιλ Ριμέ.

Ήταν ένα αξέχαστο καλοκαίρι για τους Γάλλους που τρεις φορές στο παρελθόν είχαν αποκλειστεί στα ημιτελικά αλλά αυτή την φορά δεν άφησαν την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Πέντε φορές στην ιστορία του Μουντιάλ η διοργανώτρια χώρα είχε κερδίσει το παγκόσμιο κύπελλο και η Γαλλία επιθυμούσε να διατηρήσει την παράδοση.

Οι "τρικολόρ" έκαναν "πάρτι" στον 3ο όμιλο με 3 νίκες και 9-1 τέρματα, ωστόσο την παράσταση έκλεψε με αρνητικό τρόπο ο Ζιντάν, λόγω της αποβολής του απέναντι στη Σαουδική Αραβία, που του στέρησε τη δυνατότητα να αγωνιστεί στο επόμενο ματς της Γαλλίας στη νοκ άουτ φάση.

Στους "16" η Παραγουάη του Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ, τους δυσκόλεψε αφάνταστα. Χρειάστηκε το "χρυσό" γκολ του Μπλαν στο 113΄της παράτασης για να προκριθούν στα προημιτελικά. "Στα τελευταία πέντε λεπτά δεν έπαιξα ως αμυντικός αλλά περισσότερο ως επιθετικός. Σκεφτόμουν ότι αν χάναμε καλύτερα να χάναμε στην διάρκεια του αγώνα και όχι στα πέναλτι. Κάναμε πολλές επιθέσεις αλλά πάντα κάποιος παίκτης της Παραγουάη εμφανίζονταν μπροστά μας και σταματούσε την προσπάθεια μας", δήλωνε ο Μπλαν.

Στα προημιτελικά, οι παίκτες του Εμέ Ζακέ δεν γλύτωσαν την ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι. Στο "Σταντ ντε Φρανς", αντιμετώπισαν την Ιταλία σε ένα εξαιρετικό ματς, από το οποίο έλειπε μόνο το γκολ. Στα πέναλτι, ο Μπάτζιο εκτέλεσε το πρώτο αντί για το τελευταίο και ευστόχησε, εν αντιθέσει με το Λουίτζι ντι Μπιάτζιο που αστόχησε στο πέμπτο κρίσιμο πέναλτι κι η Γαλλία, έστω και δύσκολα, προκρίθηκε στα ημιτελικά.

Εκεί αντιμετώπισε την έκπληξη της διοργάνωσης Κροατία η οποία στα προημιτελικά απέκλεισε με μια ξεγυρισμένη "τριάρα" την Γερμανία. Οι Κροάτες αποσυντόνισαν την Γαλλία, όπως παραδέχθηκε στις δηλώσεις του μετά το ματς ο Εμέ Ζακέ, και προηγήθηκαν χάρις στο γκολ του Σούκερ.

Ο Λιλιάν Τιράμ, όμως, στην καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, σημείωσε δύο γκολ για τους "τρικολόρ" και τους έδωσε την πρόκριση για τον "παρθενικό" τελικό Μουντιάλ της ιστορίας τους. Η Γαλλία είχε πετύχει τον στόχο της να φθάσει στον τελικό και ήθελε να ολοκληρώσει την πορεία της κατακτώντας το τρόπαιο με αντίπαλο την Βραζιλία.

Το θρίλερ του τελικού είχε αρχίσει πολύ πριν το βράδυ της 12ης Ιουλίου. Το συμβάν με το Ρονάλντο είχε προκαλέσει πολλά ερωτηματικά. Ουδείς γνώριζε τι ακριβώς είχε συμβεί και μόνη σίγουρη ήταν η απουσία του, όπως επιβεβαίωσε το χαρτί με τις ενδεκάδες που έδωσε ο Μάριο Ζαγκάλο στη FIFA.

Κι όμως, ακόμα κι αυτό ανατράπηκε, με το Ρονάλντο να αρχίζει το ματς ως βασικός, αλλά να είναι ωσεί παρών στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς να έχει καταφέρει να συνέλθει από την κρίση επιληψίας που αντιμετώπισε πριν τον τελικό.

"Είχα έναν τρομερό φόβο. Έχασα το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά κέρδισα ένα άλλο κύπελλο, αυτό της ζωής. Δεν θυμάμαι τι έγινε, αλλά πήγα να κοιμηθώ και, όπως μου είπε ο γιατρός, έπαθα επιληπτική κρίση για 30 με 40 δευτερόλεπτα. Μετά ξύπνησα και πονούσα παντού, αλλά με το πέρασμα του χρόνου ο πόνος μειωνόταν. Ηρέμησα λίγο κι αποφάσισα να παίξω και να βοηθήσω την ομάδα", περιέγραψε την περιπέτεια του ο Ρονάλντο.

Στον τελικό που διεξήχθη στο "Stade de France" η Γαλλία πραγματοποίησε την καλύτερη της εμφάνιση στη διοργάνωση με τον ηγέτη της Ζινεντίν Ζιντάν να σημειώνει δύο γρήγορα γκολ και ο Πετίτ, λίγο πριν την λήξη του τελικού, να διαμορφώνει το τελικό 3-0.

Η Γαλλία ολοκλήρωσε αήττητη τις υποχρεώσεις της και ήταν η πρώτη ομάδα μετά την Αργεντινή το 1978 που κατέκτησε το τρόπαιο στην χώρα της. "Αξίζαμε τη νίκη. Παίξαμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο με σκοπό να το κερδίσουμε και όχι απλά να είμαστε φιναλίστ", δήλωνε ο Ζακέ.

Το τρόπαιο είχε επιστρέψει στη χώρα του ανθρώπου που δημιούργησε τον θεσμό του παγκοσμίου κυπέλλου του Γάλλου Ζιλ Ριμέ.











ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου