Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Πρωτοφανή έκτροπα στο Σερβία - Αλβανία για τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας»

Άγρια επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας, στο Βελιγράδι για τα προκριματικά του Euro, ο οποίος τελικά διακόπηκε. Αφορμή στάθηκε ένα επεισόδιο με τηλεχειριζόμενο αντικείμενο στο οποίο κρεμόταν σημαία με το χάρτη της «μεγάλης Αλβανίας».

Η σερβική αστυνομία συνέλαβε στις εξέδρες των επισήμων τον αδελφό του πρωθυοπουργού της Αλβανίας, Εντι Ράμα, Όλσι, καθώς τον θεώρησε υπεύθυνο για το περιστατικό.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βελιγραδίου αναφέρουν ότι εκτός του αδελφού του Έντι Ράμα, συνελήφθησαν και άλλα μέλη της αποστολής, τα οποία -όπως και ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού- αφέθηκαν ελεύθερα καθώς, εξαιτίας της απεργίας των Σέρβων δικηγόρων, δεν μπορούσε να οριστεί συνήγορος υπεράσπισης γι' αυτούς.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, η αλβανική αντιπροσωπεία οδηγήθηκε, με αστυνομική συνοδεία, από το στάδιο της Partizan έως το αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα του αεροδρομίου, απ' όπου κι επέστρεψε στα Τίρανα.



Το χρονικό


Όλα ξεκίνησαν στο 41ο λεπτό, όταν πάνω από τον αγωνιστικό χώρο εθεάθη να αιωρείται τηλεχειριζόμενο ιπτάμενο αντικείμενο, από το οποίο κρεμόταν λάβαρο, στο οποίο απεικονιζόταν ο χάρτης της μεγάλης Αλβανίας.

Όταν ύστερα από μερικά λεπτά το αντικείμενο άρχισε να πέφτει στον αγωνιστικό χώρο, ο Σέρβος ποδοσφαιριστής Στέφαν Μίτροβιτς έπιασε το σχοινί, που κρεμόταν από το λάβαρο και το κατέβασε προκειμένου να το απομακρύνει από τον αγωνιστικό χώρο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των Αλβανών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι έτρεξαν προς το μέρος τους για να του το πάρουν.
Πρωτοφανή έκτροπα στο Σερβία - Αλβανία για τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας»

Τα πνεύματα εντός του αγωνιστικού χώρου άναψαν και η κατάσταση επιδεινώθηκε με την εισβολή φιλάθλων, ένας εκ των οποίων γρονθοκόπησε Αλβανό ποδοσφαιριστή.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης Μάρτιν Άτκισον έδειξε τον δρόμο των αποδυτηρίων στους ποδοσφαιριστές προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση και να απομακρυνθούν οι φίλαθλοι από τον αγωνιστικό χώρο.

Κι ενώ ο αγώνας επρόκειτο να συνεχιστεί, η Αλβανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έθεσε ως όρο για την επιστροφή των ποδοσφαιριστών της στο γήπεδο την εκκένωση του σταδίου, όρος που δεν έγινε δεκτός κι έτσι το ματς διεκόπη.

Ο συγκεκριμένος αγώνας είχε χαρακτηριστεί εκ προοιμίου "υψηλού κινδύνου" και είχε αποφασιστεί να μην μεταβούν στο Βελιγράδι Αλβανοί φίλαθλοι.

Τα σερβικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η Σερβία θα τιμωρηθεί από την UEFA ως διοργανώτρια και αυτό που, όπως τονίζουν, απομένει είναι να δούμε τι θα γίνει με τους παίκτες από την εθνική ομάδα της Αλβανίας που ήρθαν σε σύγκρουση με τον Σέρβο παίκτη Στέφαν Μίτροβιτς.

Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Σερβίας Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, σε δηλώσεις του μετά τον αγώνα, απένειμε τα εύσημα στους συμπαίκτες του που λειτούργησαν υποστηρικτικά, όπως τόνισε, απέναντι στους παίκτες της αντίπαλης ομάδας, όταν οι φίλαθλοι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη διακοπή της αναμέτρησης.


«Για εμάς, το πλέον σημαντικό είναι ότι ως ομάδα ήμασταν συνέχεια πλάι στην ομάδα της Αλβανίας και προσφέραμε στήριξη στους παίκτες. Είναι λυπηρό ότι το ποδόσφαιρο πέρασε στη δεύτερη θέση», πρόσθεσε.

Ο Σέρβος ποδοσφαιριστής είπε ακόμη πως οι παίκτες της Αλβανίας αισθάνθηκαν πως δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν ύστερα από τη διακοπή.




Ντάτσιτς: Προσχεδιασμένη πρόκληση

Για «σχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς. Υπογράμμισε, δε, ότι οι σερβικές αρχές δεν είναι υπεύθυνες για το γεγονός ότι διεκόπη ο αγώνας.


«Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός σε ποδοσφαιρικό αγώνα και ήταν σχεδιασμένο. Για εμένα, το βασικό ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UEFA. Εάν κάποιος από τη Σερβία ανέμιζε μια σημαία με τη μεγάλη Σερβία στα Τίρανα ή στην Πρίστινα, θα ήταν ήδη (το γεγονός αυτό) στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας στην εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου.

«Ιδιαίτερα αντιφατικό σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι το γεγονός ότι προκλήθηκε από τον αδελφό του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν εδώ ως επισκέπτης. Όλο αυτό προσδίδει στο επεισόδιο μια πολιτική διάσταση και πρόκειται για ενέργεια πολιτικής πρόκλησης» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Ανέφερε ακόμη ότι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησαν πιέσεις στις σερβικές αρχές προκειμένου να επιτραπεί η προσέλευση Αλβανών φιλάθλων στο γήπεδο. Ωστόσο, οι σερβικές αρχές ασφαλείας δεν επέτρεψαν σε Αλβανούς φιλάθλους που κατέφτασαν αεροπορικώς στο Βελιγράδι να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο της σερβικής πρωτεύουσας και να παρακολουθήσουν το ματς, για το οποίο δεν είχαν καν εισιτήρια.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το επεισόδιο σημειώθηκε σε μια εποχή που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας, με αφορμή και την επικείμενη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, στις 22 Οκτωβρίου, στη σερβική πρωτεύουσα.

Το λάβαρο της... οργής

Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού της Αλβανίας στη Σερβία τα τελευταία 70 χρόνια.

Ως βελτίωση των διμερών σχέσεων Τιράνων-Βελιγραδίου καταγράφηκε, επίσης, η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πρωτεύουσας, τρεις φορές την εβδομάδα, από τις 23 Σεπτεμβρίου.



Εντι Ράμα: Ξεφτιλίστηκαν οι Σέρβοι με την εμφάνισή τους

Μετά τα σοβαρά επεισόδια, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατονόμασε ως «φρικτή εμφάνιση» τον Σέρβων γειτόνων αυτό που συνέβη στο αγωνιστικό χώρο.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Έντι Ράμα έγραψε πως είναι περήφανος για το παιχνίδι των «ερυθρόμαυρων».

«Περήφανοι για τους ερυθρόμαυρους, που κέρδισαν το παιχνίδι όσο παίχτηκε ποδόσφαιρο. Λύπη για τους γείτονες που ξεφτιλίστηκαν διεθνώς με την εμφάνισή τους» αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Αλβανός πρωθυπουργός.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου