Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Όταν ο Αποστολάκης έβαλε "μπουρλότο" στους αιώνιους

Σαν σήμερα πριν 24 χρόνια (19/10/1990), ο Στράτος Αποστολάκης επέστρεψε στο Καραϊσκάκης ως αντίπαλος με την πράσινη φανέλα. Η μετακίνησή του που προκάλεσε ντόρο και η αντιμετώπισή του στο Φάληρο.

Το Sport24.gr θυμάται.


Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του διαδρομή από το Αγρίνιο και έμελλε να γραφτεί με "χρυσά" γράμματα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Φόρεσε την φανέλα τόσο του Ολυμπιακού όσο και του Παναθηναϊκού, ενώ υπήρξε "στρατιώτης" της Εθνικής ομάδας, φορώντας και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Από τους σημαντικούς παίκτες των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας, ο οποίος πάντως "δίχασε" τους δυο αιωνίους.

Όχι βέβαια ότι δεν υπήρχαν άλλοι λόγοι, ώστε "κόκκινοι" και "πράσινοι" να βρεθούν στα χαρακώματα, απλά η περίπτωσή του έβαλε "μπουρλότο" εκείνη την εποχή, με τη μετακίνησή του από το "ερυθρόλευκο" στρατόπεδο σε αυτό του "τριφυλλιού" να μην περνάει στα ψιλά.

Ο Στράτος Αποστολάκης -περί ου ο λόγος- έπαιξε αρχικά στον Παναιτωλικό από το 1981 μέχρι το 1985, όταν μετακόμισε στον Πειραιά. Τον παίκτη ήθελε και ο Παναθηναϊκός, αλλά η άρνησή του να παίξει δανεικός στον ΟΦΗ και η διαμεσολάβηση του Πέτρου Μίχου (επίσης από το Αγρίνιο) έφεραν τον παίκτη στον Ολυμπιακό. Μέχρι το 1990 έπαιξε στο Λιμάνι και μάλιστα τη σεζόν 1989-90 φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, πανηγυρίζοντας το Κύπελλο Ελλάδας στον τελικό με τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ.


Στον προεδρικό θώκο των Πειραιωτών βρισκόταν ο Αργύρης Σαλιάρελης, ο επονομαζόμενος και ως "βασιλιάς των ρουμπινιών", ο οποίος είχε αποφυλακιστεί, όντας εμπλεκόμενος στην υπόθεση Κοσκωτά. Η σεζόν 1990-91 ξεκινούσε με τον Όλεγκ Μπλαχίν στον πάγκο και ο Αποστολάκης είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του με την ομάδα του Πειραιά. Τότε, ήρθε η πρώτη... σφήνα του Παναθηναϊκού, με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να του προσφέρει καλύτερο συμβόλαιο, αλλά δεν μπόρεσε να την αποδεχτεί, έχοντας ανανεώσει με τους "ερυθρόλευκους".

Εντέλει, ο ισχυρός άνδρας του "τριφυλλιού" τον πείθει, λέγοντάς του ότι υπήρχε ένα "νομικό παράθυρο", με τον Αποστολάκη να υπογράφει τελικά στον Παναθηναϊκό, του οποίου άλλωστε ήταν και φίλαθλος από μικρός. Εντούτοις, ο Αθλητικός Δικαστής τιμώρησε και τον ίδιο και την ομάδα, ο "Καπετάνιος" αντέδρασε και τελικά η μετεγγραφή επικυρώθηκε, με τον παίκτη να φοράει την πράσινη φανέλα.


Η απόφασή του εξόργισε τον κόσμο του Ολυμπιακού, μιας και είχαν προηγηθεί οι Δεληκάρης, Γαλάκος, Κυράστας, Βαμβακούλας και Σαργκάνης, που επίσης είχαν κάνει προηγουμένως το ίδιο... δρομολόγιο. Μάλιστα, μια δήλωσή του πως "ήρθα στον Παναθηναϊκό για να φάω την Ευρώπη με την κουτάλα και όχι με το κουταλάκι", τρέλανε ακόμη περισσότερο τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Το Σούπερ Καπ το οποίο ήταν προγραμματισμένο, δεν έγινε ποτέ με τον φόβο επεισοδίων, αλλά η τύχη έπαιξε το δικό της παιχνίδι...

Η κλήρωση του πρωταθλήματος έβγαλε νωρίς το αιώνιο ντέρμπι και μάλιστα στο Καραϊσκάκη. Στις 19 Οκτωβρίου, ο Ολυμπιακός θα υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό και οι φίλοι των γηπεδούχων περίμεναν με... ανοιχτές αγκάλες τον Αγρινιώτη άσο. Οι εξέδρες ήταν κατάμεστες, η ένταση μεγάλη, με τους παίκτες του Ολυμπιακού να λένε στα αποδυτήρια πως "ο Στράτος είναι φίλος και συμπαίκτης από την Εθνική, δεν έχει δώσει δικαίωμα σε κανέναν και δεν θα προκαλέσει την εξέδρα. Να μην τον πειράξει κανείς".

Σε μια φάση του αγώνα, ο οποίος έληξε ισόπαλος χωρίς σκορ, ο Τάσος Μητρόπουλος σήκωσε στον αέρα τον Αποστολάκη, με τον κόσμο να αποθεώνει τον "Ράμπο" και να ενθουσιάζεται λες και μπήκε γκολ. Έπεσαν και πολλά κέρματα στο ματς, το οποίο μπορεί να μην έμεινε στην ιστορία για το θέαμά του, αλλά σε κάθε περίπτωση για την επιστροφή του Αποστολάκη στον Πειραιά ως αντίπαλος με την πράσινη φανέλα, την οποία στα μετέπειτα χρόνια τίμησε για τα καλά.



Δείτε το βίντεο από εκείνον τον αλήστου μνήμης αγώνα:
 






ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου