Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΠΟ: Το μαγικό δεκατριάρι!

Κάποτε οι Έλληνες δεν κυνηγούσαν το Τζόκερ, δεν έβγαζαν τα μάτια τους στο Kino και “πάμε στοίχημα” έλεγαν μόνο σε γνωστούς και φίλους, με τους οποίους διαφωνούσαν. Κάποτε κυνηγούσαν μόνο το δεκατριάρι.

Κάποτε έπαιζαν μόνο ΠΡΟΠΟ.

Το ΠΡΟΠΟ αποτελεί το πρώτο παιχνίδι που διοργάνωσε ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) και το μοναδικό οργανωμένο τυχερό παιχνίδι που διοργάνωνε κρατικός φορέας για περισσότερα από 40 χρόνια. Το πρώτο δελτίου ΠΡΟΠΟ έκανε την εμφάνισή του το 1959, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του ΟΠΑΠ. Φυσικά, δεν ήταν μηχανογραφημένο (η νέα αυτή εποχή δεν ξεκίνησε πριν την έλευση του 1995) και συμπληρωνόταν χειρόγραφα. Οι αγώνες που περιλάμβανε ήταν 12 (13 έγιναν το 1965, ενώ στη σημερινή του μορφή, με 7 ή 14 αγώνες, είναι από το 2006).

Ο σκοπός του παίχτη του ΠΡΟΠΟ είναι απλός και γίνεται εμφανής και από το όνομα του παιχνιδιού (ΠΡΟγνωστικά ΠΟδοσφαίρου). Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να προβλέψει τα αποτελέσματα των ποδοσφαιρικών αγώνων που εμφανίζονται, επιλέγοντας νίκη για τη γηπεδούχο ομάδα (1), τη φιλοξενούμενη (2) ή ισοπαλία (Χ). Στη σημερινή μορφή του, ο παίχτης που θα παίξει σε 14 αγώνες θα πρέπει να προβλέψει επιτυχώς τα αποτελέσματα 14, 13 ή 12 εξ αυτών. Αυτός που θα παίξει σε 7, θα πρέπει να έχει 7 ή 6 επιτυχίες. Φυσικά, όσες περισσότερες είναι οι επιτυχημένες προβλέψεις του, τόσο μεγαλύτερα είναι και τα κέρδη.

Η γνώση του αθλήματος και η τύχη παίζουν σημαντικό ρόλο στις επιλογές του παίχτη, ο οποίος μπορεί να παίξει ένα απλό δελτίο ή ένα με συστήματα, το οποίο κοστίζει περισσότερο, μιας και επιτρέπει περισσότερες από μία επιλογές σε κάθε αγώνα. Για όσους δε χορταίνουν τις προβλέψεις, εξάλλου, υπάρχει και το δελτίο του ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ, στο οποίο ο παίχτης καλείται να επιλέξει τους 8 αγώνες που πιστεύει ότι θα σημειώσουν τον μεγαλύτερο αθροιστικά αριθμό γκολ.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι ένα δελτίο ΠΡΟΠΟ, όπως και σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, δε μπορεί να κατατεθεί παρά μόνο στα ειδικά πρακτορεία. Το internet έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην καλύτερη ενημέρωση αυτών που καίγονται να μάθουν τα αποτελέσματα (χωρίς να ξεροσταλιάζουν μπροστά στην “Αθλητική Κυριακή”), αλλά δεν προσφέρει άλλες ανέσεις στους λάτρεις του παιχνιδιού.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου