Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Η ιστορία μίας (ριγέ) φανέλας

Η ιστορία της ΑΕΚ είναι συνδεδεμένη με το κίτρινο και το μαύρο. Με τα χρώματα που τη συνδέουν με το Βυζάντιο, που αποτελούν την πιο βαθιά επιβεβαίωση της καταγωγής και των καταβολών της Ενωσης. Η επιστροφή στις ρίγες με την εμφάνιση που έκανε πρεμιέρα στην έναρξη του πρωταθλήματος αποτελεί μια ακόμα στροφή της ΑΕΚ στο ένδοξο παρελθόν της.

Βλέπετε, όποιος ρίξει το βλέμμα στο «κιτρινόμαυρο» παρελθόν θα διαπιστώσει πως ρίγες είχε η πρώτη εμφάνιση της ομάδας από την ίδρυσή της, αλλά ρίγες είχαν οι φανέλες που σηματοδότησαν τεράστιες διακρίσεις της Ενωσης.

Με ριγέ φανέλα έχει πανηγυριστεί το πρώτο κύπελλο του 1932, το πρώτο πρωτάθλημα Α' Εθνικής του 1962 (με την ιδιαιτερότητα μάλιστα να είναι η πρώτη ρίγα που είχε και το σήμα στη φανέλα), ακόμα και το τελευταίο τρόπαιο στην ιστορία της ΑΕΚ, το κύπελλο του 2010. μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί, πως με ριγέ επετειακή φανέλα γιορτάστηκε το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα του 1989, αλλά και τα 80 χρόνια από την ίδρυση της ομάδας. Ολα είναι ριγέ.



Η νέα ριγέ φανέλα

Στο Αίγιο έγιναν τα αποκαλυπτήρια της νέας (πολυαναμενόμενης) φανέλας της ΑΕΚ. Το πρώτο που μπορεί να διαπιστώσει κάποιος είναι πως πλέον η βάση είναι στο κίτρινο χρώμα που κυριαρχεί και στα μανίκια, με μαύρες ρίγες και λεπτομέρειες. Ενα σημείο που ξενίζει σε σχέση με τα χρώματα που κυριαρχούν ιστορικά στην Ενωση είναι η απόχρωση του κίτρινου, που είναι πολύ ανοιχτό συγκριτικά με το βαθύ κίτρινο (σαν χρυσαφένιο, όπως του Βυζαντίου) που φορούσε παραδοσιακά η ΑΕΚ. Αλλά προφανέστατα είναι για εμπορικούς λόγους, προσαρμοσμένο στα κελεύσματα των καιρών. Οπως θα διαπιστώσετε, απο το ταξίδι στο βάθος του χρόνου οι φανέλες της ΑΕΚ ποικίλαν σε σχέδια και χρωματισμούς.


1924: Η πρώτη φανέλα της ΑΕΚ, όπως παρατάχθηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για το φιλικό με τον Παναθηναϊκό, είχε μεγάλες κίτρινες και μαύρες ρίγες. Σε συνέχεια του Πέρα Κλαμπ της Κωνσταντινούπολης, που είχε ριγωτές (οριζόντιες) φανέλες, η Ενωση άνοιξε τα φτερά της έχοντας την πρώτη διετία φανέλες με ρίγα.

1932: Η πρώτη αγωνιστική μεγάλη διάκριση της ΑΕΚ δεν αργεί. Είναι το κύπελλο του 1932, η πρώτη διοργάνωση που οργανώθηκε από την ΕΠΟ. Η Ενωση κατέβαλε τον Αρη, με τους παίκτες της να φορούν ριγωτές φανέλες. Η διαφορά σε σχέση με τα πρώτα χρόνια είναι πως οι ρίγες ήταν οριζόντιες, με ένταση στο μαύρο χρώμα.

1934: Αν και τα χρόνια ήταν πολύ διαφορετικά, από τότε οι ομάδες προσπαθούσαν να αλλάξουν εμφανίσεις κάθε χρόνο και να δημιουργήσουν νέα δεδομένα. Η φανέλα που λάνσαρε η ΑΕΚ το 1933-34 (για μια διετία) είναι πραγματικά σπάνια. Με πολλές μικρές οριζόντιες ρίγες και μαύρα μανίκια.

1956: Τα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής διέλυσαν τη μεγάλη ΑΕΚ εκείνης της περιόδου. Η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς έγινε με κίτρινες φανέλες, αλλά το πρώτο κύπελλο του 1956 κατακτήθηκε ξανά με τη φανέλα να έχει πολλές κίτρινες και μαύρες ρίγες.

1958: Η ριγέ φανέλα έφερε... γούρι και στην ΑΕΚ τη διατήρησαν και τα επόμενα χρόνια. Τη διετία 1957-58, η Ενωση παρατασσόταν με ριγέ φανέλες. Σε σχέση με το παρελθόν, όμως, είχαν κίτρινο γιακά και πολύ μικρή ρίγα.

1960: Η είσοδος της ΑΕΚ στην ενιαία πλέον εθνική κατηγορία, την έφερε μία ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη φανέλα της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα ήταν ριγέ.

1963: Η ΑΕΚ στέφεται πρωταθλήτρια Ελλάδας για πρώτη φορά από την ίδρυση της Α' Εθνικής. Ο Μίμης Παπαϊωάννου έρχεται και φέρνει άλλη αύρα στην Ενωση. Η φανέλα παραμένει ριγέ με την ιδιαιτερότητα πως για πρώτη φορά υπάρχει το σήμα σε τέτοια εμφάνιση.

1972: Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1971, η ΑΕΚ άλλαξε την κίτρινη φανέλα και επέστρεψε στο ριγέ. Μία σπάνια εμφάνιση, δεδομένου πως ήταν κατά βάση κίτρινη με μεγάλες μαύρες ρίγες στο μπροστά μέρος.

1975: Η ΑΕΚ είχε μπει σε βαθιά κρίση, ωσότου εμφανιστεί ο Λουκάς Μπάρλος στο τιμόνι της ομάδας. Ο Μπάρλος ήταν εκείνος που έφερε τις εμφανίσεις της Adidas από τη Γερμανία και καθιέρωσε την κίτρινη φανέλα. Παρέλαβε την Ενωση πάντως με ριγές εμφανίσεις, που είχαν λευκό δικέφαλο.

1982: Στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου η ΑΕΚ πέρασε στην ιδιοκτησία του Ανδρέα Ζαφειρόπουλου, που έφερε στην ομάδα εμφανίσεις της εταιρείας του, Ζίτα Ελλάς. Μία εκ των πρώτων εμφανίσεων ήταν αυτή του 1982, με πολύ λεπτή μαύρη ρίγα σε κίτρινη φανέλα.

1989: Η ΑΕΚ έσπασε την κατάρα των «πέτρινων» χρόνων με το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα παίζοντας με κίτρινες φανέλες. Ωστόσο, στη φιέστα τίτλου με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και στα ευρωπαϊκά ματς της επόμενης σεζόν (Μαρσέιγ), φόρεσε ριγέ φανέλες.

2002: Στα χρόνια που μεσολάβησαν, οι ανάγκες του μάρκετινγκ έκαναν αναγκαίες τις κίτρινες φανέλες. Η επιστροφή στη ρίγα ήρθε το 2002 και συνδυάστηκε με τη μεγάλη πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ και τα επικά ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Διατηρήθηκε για δύο χρόνια και καταργήθηκε με την ανάληψη της ομάδας από τον Νικολαΐδη.

2004: Στην επέτειο των 80 ετών από την ίδρυσή της, η ΑΕΚ φόρεσε στο φιλικό με τη Γαλατάσαραϊ στην Αθήνα ριγέ φανέλα που είχε σχεδιαστεί ειδικά για τον σκοπό. Παρέπεμπε στην πρώτη φανέλα της ΑΕΚ, αλλά δεν κυκλοφόρησε ευρέως.

2010: Αν και κατά τη διάρκεια της περιόδου εκείνης η ΑΕΚ φόρεσε αρκετές φορές εμφανίσεις με κίτρινη ή και... μπλε φανέλα, στον τελικό του κυπέλλου (το τελευταίο τρόπαιο της Ενωσης), οι παίκτες της εμφανίστηκαν με ριγέ εμφανίσεις που είχαν πάντως έμφαση στο μαύρο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου