Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

O Πάπας Φραγκίσκος φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων

«Οι φύλακες άγγελοι υπάρχουν». Ο Πάπας Φραγκίσκος το πιστεύει ακράδαντα και προτρέπει τους πιστούς να τους ακούν. Θα μπορούσαν άραγε να τον βοηθήσουν να πάρει το φετινό Νόμπελ Ειρήνης;

Τα γραφεία στοιχημάτων θεωρούν τον Πάπα φαβορί για τη φετινή βράβευση. Μένει η απόφαση της Νορβηγικής Επιτροπής, η οποία θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει πανηγυρικά τις προβλέψεις - όπως αρκετές φορές στο παρελθόν. Στις 10 Οκτωβρίου, η Επιτροπή θα ανακοινώσει τον άνθρωπο ή τον οργανισμό ο οποίος εργάστηκε σκληρά για την ειρήνη τη χρονιά που πέρασε – μία κατά τα άλλα ζοφερή χρονιά η οποία σημαδεύτηκε μάλλον από την αποτυχία της ανθρωπότητας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δύο γραφεία τα οποία αποτελούν εγγύηση στον χώρο του στοιχήματος, τα William Hill και Paddy Power παίζουν τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με απόδοση 11-4 και 9-4 αντίστοιχα. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη στο Οσλο, το οποίο συντάσσει μία ετήσια λίστα υποψηφίων αλλά δεν συνδέεται με το Νομπέλ, εξηγεί πως ο λόγος που ο Πάπας εντάχθηκε στη φετινή λίστα των υποψηφίων είναι επειδή «κατάφερε να στρέψει την προσοχή στην τύχη των φτωχών και την ανάγκη για μία νέα προσέγγιση στην ανάπτυξη και την οικονομική ανακατανομή». Πρόκειται για εκείνο το περίφημο «Φροντίστε για καλύτερη κατανομή του πλούτου», το οποίο είχε πει ο ποντίφικας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, τον περασμένο Ιανουάριο.

Δεν είναι όμως μόνο οι προσπάθειες του Πάπα για τους φτωχούς του πλανήτη, για τις οποίες θα βραβευθεί με το φετινό Νομπέλ Ειρήνης – αν βραβευθεί. Ο Κρίστιαν Μπεργκ Χαρπβίκεν, διευθυντής του Ινστιτούτου του Οσλο, τονίζει ότι ο ποντίφικας ήταν από τις προσωπικότητες που ξεχώρισε φέτος επειδή ενστάλαξε νέες ελπίδες για ριζικές αλλαγές στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. «Και ο ίδιος υιοθέτησε μία πιο σεμνή παρουσία συγκριτικά με τους προκατόχους του», επισημαίνει υπογραμμίζοντας επίσης ότι ο Πάπας χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι πιο προσιτός.

Συνολικά, στη φετινή λίστα περιλαμβάνονται 278 υποψήφιοι (231 πρόσωπα και 47 οργανώσεις και οργανισμοί), αριθμός που θεωρείται ρεκόρ. Σύμφωνα με την Guardian, εκτός από τον Πάπα, ανάμεσα στα δυνατά ονόματα που ακούγονται και φέτος είναι της Μαλάλα Γιοσαφζάι, της νεαρής Πακιστανής η οποία, αφού επιβίωσε από την απόπειρα δολοφονίας των Ταλιμπάν, εξακολουθεί να μάχεται με το ίδιο πάθος για το δικαίωμα των παιδιών της χώρας της στην εκπαίδευση. Στους επικρατέστερους περιλαμβάνονται επίσης ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην υπάλληλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), ο οποίος έφερε στο φως τον αμερικανό και τον βρετανικό Μεγάλο Αδελφό, ο απλός πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, ο οποίος νομιμοποίησε τη μαριχουάνα και τον γάμο των ομοφυλοφίλων και η Τσέλσι Μάνινγκ (πρώην Μπράντλεϊ), η οποία έχει καταδικαστεί επειδή διέρρευσε στον ιστότοπο WikiLeaks περισσότερους από 700.000 διαβαθμισμένους φακέλους, βίντεο από το πεδίο της μάχης στο Ιράκ και διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Υπάρχει βέβαια και η μεγάλη πιθανότητα της έκπληξης. Ουκ ολίγες φορές άλλωστε, η απόφαση της Νορβηγικής Επιτροπής έχει προκαλέσει έντονες διαφωνίες και έχει ρίξει τους προβολείς περισσότερο σε εκείνους που δεν βράβευσε παρά σε εκείνους που βράβευσε.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου